2010/01/05

500 Days of Summer


"Boy meets girl, boy falls in love, girl doesn't"



     Bu cümleyi okuduktan sonra zaten filmin genel konusunu biliyorsunuz demektir. İş yerine gelen güzel kıza aşık olan Tom'un, ve aynı hisleri taşımayan Summer'ın ilişkisi/hikayesi, 500 days of summer. Burada filmi baştan sonra anlatmayacağım, film eleştirmeni değilim zaten, ama kısacası beğendim. Oyunculukları çok iyi olduğu için, çekilen yerler güzel olduğu için, zamansız olduğunu düşündüğüm için, optimist veya pesimist değil, realistik olduğu için, sonunun mutlu son olup olmadığına karar veremediğim için de olabilir.



     Asıl üzerine düşünmem gereken konuya gelelim: Kostümler. Film 2008 yılında Los Angeles'ta geçmesine rağmen, bunu diyaloglar dışında biryerden anlamak zor. Summer karakterinin daha çok yanık tenli, fit, bol hidrojen peroksitli sarı saçları olmasını beklerken, hem fiziksel özellikleri hem de tarzı ile bu resimden çok çok uzakta.





      Kıyafetlerinin çoğu vintage veya vintage görünümlü; saç kesimi gerçekten filmde de Tom'un söylediği gibi 60'lardan kalma, çocuksu, retro, ve zarif bir kostüm seçimi yapılmış, ki ben her parçasına talibim :). Ama birçok kişinin gözden kaçırdığını düşündüğüm ve internette araştırınca haklı olduğumu gördüğüm bir konu daha var ki o da mavi renginin filmin önemli bir sembolü olması.


 Ofiste
 
   
     Summer'ın filmin başından sonlarına kadar tüm kıyafetlerinde mavi var, ya elbisenin tamamı mavi, ya da saçına taktığı ufak bir aksesuar mavi. Bunun sebebi bence Summer'ın aslında filmin sonlarına kadar özünde mutsuz bir karakteri canlandırması. Hayatı, insanları, ilişkileri fazla ciddiye almıyor, ve öylesine yaşamına devam ediyor. "Blues" modunda kendisi, üstelik diğer hiçbir karakterin mavi giymemesi de bu fikri güçlendirmiş. Ta ki, filmin sonlarına doğru (filmi izlemediyseniz bu noktada okumayı kesebilirsiniz:) Tom'un korktuğu başına gelip Summer mutluluğu başkasında buluncaya kadar. Son iki sahnedeki kostümünde mavi yok, çünkü Summer depresif ve nevrotik modundan çıkmış durumda. Düğün sahnesinde ise giydiği son maviyi, mavi elbisesini görüyoruz.

 
Parti sahnesi. Expectation vs. Reality

 
Düğün sahnesi


     
Son sahne

     Tom'un kostüm seçimi de epey başarılı, yapanı tebrik etmek lazım. Hatta filmden sonra ince kravatlara olan talebin arttığını da duydum. Tom ve Summer çok yakışmışlar birbirlerine, ilişkileri mükemmel olmasa da bunu filmin sonuna kadar hep hissettim. Ayrıca filmin son sahnesinde de boğazıma portakal büyüklüğünde oturan yumruyu da belirtmeden edemiyorum.

If Tom had learned anything, it was that you can't ascribe great cosmic significance.. to a simple earthly event.
Coincidence.
That's all anthing ever is.
Nothing more than coincidence.
Tom had finally learned there are no miracles.
There's no such thing as fate.
Nothing is meant to be.
He knew. He was sure of it now.
Tom was..
He was pretty sure.

"I'm Tom
Nice to meet you, I'm Autumn"


Fotoğraflar:
wearability
hollywood crush
imdb

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder